Råd om spiseforstyrrelser hos små børn

 

boy-1577051_1920

Public domain Pixabay

Jeg har været til to foredrag med Ulla Lebahn, som er ergoterapeut og ekspert på børns spisebroblemer. Hun nævnte, at hun indenfor de seneste år har lært helt nye ting, som hun gerne ville have vidst for længe siden. Det kender jeg så godt fra sundhedsplejen, men dejligt at lære nyt. Hun havde været på kursus i USA et såkaldt SOS, “Approach to Feeding”. Derudover tog hun pt. et kursus kaldet SE kursus, hvor traumer bearbejdes for at komme spiseproblemerne til livs.

Emnet kan ikke udtømmes her på nogen måde, men er ment som en start at gå videre på via Ullas hjemmeside.

Det nye var at nogle, sikkert få børn, har spiseproblemer pga et stramt såkaldt “bagerste tungebånd”. Det giver synkeproblemer. Oplever barnet at få mad og væske i den gale hals, bliver det angst og det gør også meget ondt at få det mindste i luftrøret. Hun ville derfor være med til at udbrede viden om det og meget gerne engagere øre-næse-hals-lægerne i at ville behandle det. Et stramt forreste tungebånd giver problemer, da barnet ikke kan fordele maden rundt med tungen. Desuden giver det udtaleproblemer. Indgrebet gøres som regel på fødegangen eller hurtigst muligt via øre-næse-halslæge.

Noget essentielt fra foredraget er at forstå barnet, som har spiseproblemer i faverne Grøn, Gul eller Rød.

Mad er indelt i de farver også, sådan at grøn er det barnet kan spise, hvis det er i ro og har det godt, gult er det, som det kan klare, hvis det er lidt uligevægtigt og rødt er det for barnet, der er meget stresset. Ulla nævnte, at det kunne være nødvendigt at tillade at det spiste en flødebolle inden måltiden, fordi det ville give barnet så meget ro på, at andet måske også lod sig gøre lige pludseligt.

Her et link til Ulla Lebahns forældrefolder  omkring hendes tilbud om hjælp til de svære tilfælde. I folderen står blandt andet at :

Næsten alle børn med spiseproblemer er eller har været sarte for berøring inde i munden. Det er næsten altid dette ubehag, der er den oprindelige årsag til den negative udvikling.

images (1) Pixabay

Pancake from Pixabay

 

Hvis I bor i Midtjylland og og øsnker hjemmebesøg af mig kan det fint lade sig gøre også. Se kontakt info øverst på siden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s