Børnefamilier og måltider

Når man har små børn kan det være utroligt svært at finde tid til at overskue planlægningen af måltider. De små kræver amning, flaskegivning, opsyn og omsorg konstant.

Blad barn
Blad barn. Venligst udlånt fra Blad familien

Ved første barn er man overvældet af at blive forældre for første gang og bruger kræfter på at observere alt og er ofte urolig over ting, man ikke tænker over ved næste barn.

Har man flere er der endnu mere opmærksomhed på sikkerhed og behovene er lige fordoblet. Ikke desto mindre vil de fleste forældre gerne have en sund og varieret livstil.

Mit forslag går ud på at finde en rolig stund en eller to gange i ugen og få skrevet ned, hvilke ønsker og behov der er. Lad jer inspirere af opskrifter fra internettet eller gammeldags opskriftsbøger. Min favoritside er Arlas Karolines Køkken, der har opskrifter og madplaner, der er gennemprøvede og velsmagende og meget varierede. Der findes også andre hjemmesider, der tilbyder madplaner.

Modelfotos fra Unsplash

Personligt har jeg det sådan, at jeg helst vil vælge retter ud og skrive ingredienserne ned på en huskeseddel, frem for at følge en hel plan, andre har lavet.

Min erfaring med “bare at finde på noget” om eftermiddagen, er at det bliver uvarieret og lidt kedeligt.

Oversigt som et forslag

  • To dage med fisk og tilbehør i form af ris/pasta/kartofler/grøntsager
  • To dage med kød og tilbehør
  • En dag med suppe
  • En dag med vegetariske retter
  • En dag i weekenden med noget ekstra lækkert.

Her ud over skal de små have mellemmåltider, der også kan forberedes og stå klar i køleskabet eller i køkkenskab for at undgå paniksituationer, hvor de så får noget helt forkert i mangel på bedre.

Dette at retterne er bestemt på forhånd gør indkøbene lettere. Er der overskud en dag, kan man fint lave flere retter og gemme til senere. Har man meget at se til kan man lave dobbelt portioner af tre retter og fordele til to dage hver.

Nogle af supperne kan med stor fordel koges på ben, enten okseben, kalv eller kylling. Når det står og simrer meget længe får man næringsstoffer fra benene, som i den grad vil gavne børnenes vækst og knogler. På engelsk hedder det “broth” og er blevet en trend. I virkeligheden er det gammel kendt viden, som er gået i glemmebogen.

Andre supper laves nemt af kartofler, porrer, gulerødder og andre rodfrugter og pureres med en stavblender.

Babyerne kan spise familiens mad fra ca 7-8 måneders alderen. Konsistensen skal bare være til deres niveau. Sundhedsstyrelsens “Mad til spæd-og småbørn” har mange gode, sunde og letlavede forslag til retter for hele familien.

Er der bedsteforældre i nærheden kunne det være dejligt om de tilbød at lave mad en gang i ugen enten hos dem selv eller hos jer som børnefamilie. Der er dog mange, der ikke har den luksus tilgængeligt.

Modelfotos fra unsplash

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s