Basis hudpleje for spædbørn

Kommende mødre har en stor interesse i at forberede sig godt nok til at tage imod den nyfødte og bliver nok bombarderet med vareprøver fra hudplejefirmaer!

Høst mor og barn Wallpaperup com

 

Hvis en baby får problemer med udslæt og hudløshed de første måneder efter fødslen vil mange forældre tro, at det skyldes vaskpulveret eller bleerne. Det er naturligvis meget vigtigt at undgå kemi mest muligt og vælge produkter, der er svanemærkede eller mærkede fra Astma Allergiforbundet.

Daglig vask og pleje

Løft op i folderne under hagen og løft armene op, så armhulen ses. Vask med lunkent vand, hvis der er rødt og hudløst er kogt lunkent vand meget skånsomt på blød klud eller vatrondel. Huden bliver meget let ødelagt de pågældende steder, da hudfladerne gnider op ad hinanden.

Angående bleskift

Vask med vand hver gang I skifter den lille.  Det er mit vigtigste budskab her at I bruger rigeligt vand og tørrer grundigt. Biprodukterne i afføring og urin er stærke, fordi de indeholder fordøjelsesenzymer og ødelægger derfor huden, hvis de ikke vaskes grundigt af. Kommes creme på en hud, der ikke er renset helt ren, bliver situationen værre på huden.  I kan også fint blande koldt og varmt vand fra hanen og holde babyen under det rindende vand i håndvasken, forudsat at I har mærket temperaturen på indersiden jeres egen arm først.

Hvis huden i bleregionen stadig er rød efter vask og tørring, kan I smøre et tyndt lag barriere creme eller baby salve på for at beskytte mod yderligere skade.

Hvis huden i bleregionen er et åbent sår er det absolut nødvendigt at undgå creme/salve. Det gør meget ondt at blive smurt i et sår. I stedet anbefaler jeg gammeldags “kogtvandsklude”. Man bruger udtjent hovedpudebetræk eller lagenstof. Det klippes i strimler svarende til plastre og koges i en kasserolle.  De køler af og vrides op og lægges fugtige på den ødelagte hud. Den fugtige klud tørrer sammen med såret og smides væk med næste bleskift. Man fortsætter nogle dage til det er lægt. Det går hurtigt. Man kan også bruge kogtvandsklude under hagefolderne eller i armhulerne.

Vådservietter har sin berettigelse ved udflugter mm. Absolut ikke i hjemmet. Det er set at urinrøret har lukket sig, pga brug af vådservietterne ! Det er meget smertefuldt og kræver besøg på skadestuen.

600vaadservietter

Nogle babyer vokser så hurtigt at forældrene ikke kan følge med omkring alle de afføringer, der kan komme til at ødelægge huden. Der kan opstå en svampeinfektion, som ses ved at det netop ser svampet ud. Rødt og hvidt og ophøjet og intet hjælper, hvor godt man end vasker. Det kan kun kureres med en kur mod svamp. Det er en creme med svampemiddel, som kun fås på apoteket.

Bliv ved at behandle i mindst ti dage. Svamp trives kun på mørke og fugtige steder. Hvis brystvorterne også gør ondt og ser svampede ud er de nok også angrebne. Kig derfor i babyens mund og se på tunge og indsidderne af kinderne. Er der hvidlige belægninger, som ikke bare kan tørres af er det også svamp og skal behandles med lægeordineret svampemiddel også mindst ti dage. Sole og luftørre huden, om det er muligt.

image
Eksempel på kontakt på ved puslebordet ved besøg af sundhedsplejersken

 

Er det frostvejr kan man smøre kinderne med et tyndt lag fed creme beregnet til spædbørn. Der findes mange mærker på apoteket.

En uundværlig ting at have i huset er en stor stak stofbleer. De er gode til det hele. Som sutteklud ved putning, til at tørre gylp op med, til at tørre halepartiet med på puslebordet og meget andet. I den første tid er de store nok til også at svøbe med. Man kan have forskellige farver og mønstre, så de holdes adskilt til forskellig brug.

Stofbleer
Stofbleer

Husk aldrig at bebrejde jer selv, om der kommer hudproblemer, for det kommer næsten for alle ind i mellem. Det vigtigste er at forebygge det og behandle det, hvis det skulle forekomme.

image
Far og dreng i vandet

I mens I plejer og behandler bruger I samværet til at smile og gengive hans eller hendes reaktioner. Det bygger forholdet op og skaber samhørighed. Hvis ikke der var så store behov for pleje ville nogle slet ikke få nok kontakt.

Om natten kan I fint geare ned til et minimum for at få så meget søvn, som muligt.

 

 

 

 

 

 

3 thoughts

  1. God beskrivelse af et spædbarns behov. Emotionelle behov for det nyfødte barn mangler i artiklen.
    Mor, far og søskende.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s