Børn mærkes af forældrenes stress

Inspireret af en artikel i et blad “Børn&Fritid” fundet i et supermarket handler denne artikel om børn og stress.

Pædagog set på gaden med små børn Pædagog set på gaden i København foto MH

Børn spejler sig i forældrene og kender ikke noget andet, end det univers, de kommer fra.

Hvis der er spændinger mellem forældrene eller den ene ligefrem trumler og ydmyger den anden forældre mærkes det øjeblikkeligt i børnene i form af både fysiske og psykiske symptomer.

Børn kan ikke sætte ord på angst og vrede, som så sætter sig til stress.  En hjerne, der er stresset kan ikke ret godt lære nyt eller koncentrere sig om de ting, børn har brug for at gøre, nemlig at lege frit, undersøge ting alene eller med forældre eller søskende/ kammerater. En hjerneforsker og neuropsykolog Susan Hart har skrevet meget om det emne.

Hvis man som forældre indser, at det er sådanne stressfyldte tilstande, der hersker i hjemmet, må man geare ned på ens krav og forventinger til barnet og tale med barnet om, at de voksne ikke har det så godt, og at der bliver taget hånd om det, og at det ikke er barnets skyld.

Model foto

Forældrene må gøre, alt hvad de kan for at skabe et liv, som de voksne trives i, for på den måde at have overblik til at skabe rare forhold for børnene.

Et eksempel : i en familie er faderen en meget humørsvingende og narcissistisk. Alt drejer sig om ham og alt, der går galt er naturligvis andres skyld. Denne atmosfære giver en enorm stress på den ældste på 2 1/2. En dag er der besøg af en yngre venlig mand. Den store på godt to år holder sig tæt til gæsten og kigger konstant på ham. Der er et indre ønske om at høre til hos denne trygge unge mand fremfor sin egen uberegnelige umodne far. Denne dreng fik ikke hjælp den gang. Problemerne virkede uløselige og de følgende år udviklede han problemer med fordøjelsen. Kastede op og havde tynd mave og derefter kroniske ørebroblemer og nedsat hørelse. Utrygheden gav sikkert disse problemer eller forværrede dem.  Som ung fik han præstationsangst og havde svært ved at vælge uddannelse. De følelsesmæssige problemer satte sig, men heldigvis er det aldrig for sent at arbejde med de ting fra barndommen, som skulle have været helt anderledes.

One thought

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s