Hvad forældre kalder deres børn ?

Jeg blev inspireret til dette indlæg via et indlæg i den Den Korte Avis.

Desuden har jeg overhørt meget gennem de mange år, jeg har arbejdet som sundhedsplejerske I København og i Jylland.

Jeg har af og til hørt forældre kalde deres barn “Bandit” eller “Abekat” eller “Laban” og jeg må sige, at det har altid skurret i mit indre. Lige som det er forkert at forgude sit barn, som om det var noget meget mere end alle andre, er det mindst lige så forkert at tale nedsættende til det eller om det.

De ting, vi kalder vores barn kan godt afsløre en følelsesmæssig forvirring og ambivalens, som går ud over barnets selvværd.

Der, hvor jeg mest har oplevet det, er nok i afmagtssituationer, hvor forældrene ikke kan tolke barnets reaktioner rigtigt og at det derfor reagerer ved at græde utrøsteligt.

Jeg siger ikke, at det aldrig vil ske, hvis forældrene bare forstår deres spædbarn eller barn, men det sker oftere ved misforståelser, da barnet ikke har mulighed for at forstå sig selv uden forældrenes hjælp.

Hvis jeg spørger forældrene, hvad de tror, det betyder for barnet at blive kaldt sådan, vil de fleste nok sige, ja men det er bare for sjov.

Men der er da også de forældre, der gerne vil ændre på det, når de kommer til at tænke over, at det har konsekvenser for et barn i form af dårligt selvbillede, at blive kaldt noget negativt.

Jeg kan godt lide at forældre kalder deres barn noget sødt, mens de er små. Det høres også på tonefaldet, at det hænger sammen ord og indhold.

Jeg blev selv kaldt “Døtter” af min far og “Tulle” af min mor indtil omkring femårs alderen. Det har jeg hyggelige minder ved.

Min far med
Min far med “Tulle” og Tobber”

Jeg har selv kaldt min pige “Lillemor” “Gumman”, mens jeg boede I Sverige og drengene ? Det var noget med “Labbe” en kort overgang for lyden af små fødder og hænder der klaskede hen ad gulvet under kravlen og en blev kaldt “Dav” dan han tittede op efter søvnen i vuggen. Dengang måtte man lægge børnene på maven, når de sov hvorved de blev så stærke motorisk.

Min næstmindste læser højt for den mindste
Min næstmindste læser højt for den mindste

Om man kalder sit barn “Prinsesse” tror jeg er helt fint, når bare man stiller krav til opførsel hen ad vejen, så barnet forstår de sociale regler, der findes for at omgås på en god måde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s